top of page

De Zaaier, een onwaarschijnlijke en persoonlijke getuigenis

Het is zover!

Met trots presenteer ik u de (mijn :-)) Nederlandse vertaling van de Franse novelle L'homme semence, op haar levensavond geschreven door Violette Ailhaud (1835-1925).

In 1852 slaat Karel-Lodewijk-Napoleon Bonaparte met geweld de opstand van de Provençaalse boeren tegen zijn staatsgreep neer. Het dorp Le Saule Mort heeft geen mannen meer over, geen enkele, ze zijn allen gedood of gedeporteerd. De Zaaier gaat over dit dorp in de Basses-Alpes, over de eed die de vrouwen verbindt: om maar niet kinderloos te blijven, om het leven in ieders buik te laten voortduren, beloven ze elkaar de eerste man die in het dorp en hun levens verschijnt, te delen… Een Violette op leeftijd herinnert zich en vertelt over de pijn die zij in haar lichaam voelt wanneer ze als jonge verloofde beroofd wordt van haar aanstaande, over de diepgewortelde behoefte om te worden bevrucht, en over de onverwachte liefde die haar volkomen van streek brengt.

In deze korte tekst van Violette Ailhaud besluiten de vrouwen van haar dorp collectief te breken met alle conventies en offeren het streven naar exclusieve liefde op in de strijd om te overleven en voort te planten. Haar relaas is zeldzaam openhartig, onbekrompen en buitengewoon poëtisch. Haar onwaarschijnlijke en dromerige persoonlijke getuigenis staat in schril contrast met de harde werkelijkheid waarin de vrouwen leven. De spanningen en de onthullingen in het verhaal maken het geheel tot een zeer aangrijpend relaas.

De Zaaier is een intergenerationeel overdrachtsdocument over levenskracht, solidariteit en vrouwelijkheid, zonder enige misplaatste neiging tot sentimentaliteit of overdreven romantiek.

Ik dank de uitgevers Jean Darot (Editions Parole) en Willem A. Donker (Uitgeverij Ad. Donker) voor hun vertrouwen. En ik dank mijn proeflezers en correctoren voor hun waardevolle hulp. Ik hoop dat u veel plezier beleeft aan het lezen van dit verhaal en ben benieuwd naar uw reacties: els.hekkenberg@orange.fr.


Actuele berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken mbv tags
Pas encore de mots-clés.
bottom of page